inzichten als ouder

Deze onderzoekster (EN) legt uit hoe we ons als ouders heel erg verantwoordelijk voelen voor onze kinderen maar in wezen maar het effect op hen hebben als een vlinderslag op een orkaan. Goed voor dagen waarop het schuldgevoel te veel op de voorgrond komt te staan.

In deze video (NL) wordt op een heldere manier het tot stand komen van een vertrouwensrelatie tussen ouders en kind in kaart gebracht.

Dit artikel in de correspondent geeft aan dat ons lichaam sneller dan we denken (letterlijk en figuurlijk) inschattingen maakt over situaties. Ik denk dat deze inzichten naar de toekomst nog belangrijker gaan worden.

Hoe leren kinderen taal, die vraag krijg ik regelmatig als professional. In deze video krijg je daar een goed zicht op. Dit werkt uiteraard ook bij het leren van andere dingen in klasgroepen.

Brene Brown is een legende voor mij. Maar wat ik het interessantste vond in deze ted talk (min 13.50) is het verschil dat ze maakt tussen schuldgevoel en schaamtegevoel. Retrospectief is het ene “ik heb iets slechts gedaan” het andere “ik ben een slecht persoon”. Dus je schuldig voelen is niet slecht, je kan je verontschuldigen en eruit leren. Het probleem ligt vooral in het feit dat je je als persoon gaat vereenzelvigen met je probleem. Daar duikt schaamte op. En veel mentale problemen correleren met schaamte. En ze correleren helemaal niet met schuld.

In deze podcast van Keihard van Dallila Hermans en Jozefien Daelemans kan je informatie vinden over ons schuldgevoel als mama. Kijk zeker ook eens in de shownotes naar de test om te kijken hoe eerlijk de taken bij jullie thuis zijn verdeeld.

Een fantastische ted talk over hoe kinderen die het moeilijk hebben op school kunnen gestimuleerd worden om te leren. Toen ik deze hoorde heb ik hem doorgestuurd naar iedereen die ik kende die op school werkte. The power of Yet!

Wat als je kind last heeft van faalangst? Ik vond deze inzichten daarin wel verhelderend. On being wrong.

Deze vrouw heeft geen kinderen. Maar haar gedicht zat er voor mij als mama boenk op. Dit is wat ik mijn dochter, maar ook mijn zonen meegeven. Geniet van Sarah Kay.